Leg de perfecte kruidentuin aan

Leg de perfecte kruidentuin aan

Een eigen kruidentuintje aanleggen is best eenvoudig, mits je rekening houdt met onze tips. Plant je kruiden zo dicht mogelijk tegen de keuken aan, zo ben je meer geneigd ze te gebruiken! Want zeg nu zelf: alles smaakt toch beter met verse kruiden? Veel ervan zijn zelfs vaste planten die zich sterk vermeerderen. Zo geniet je des te meer van de subtiele bloemetjes en heerlijke geuren.

Zaadjes of plantjes
Kies je ervoor om je kruidenzaden te zaaien, dan moeten ze eerst kiemen en groeien. Dit proces duurt een aantal weken en hier is dus wat geduld voor nodig. Begin je liever met sterke plantjes? Dan zet je deze best direct op de juiste plek. Het voordeel is dat je al snel zal kunnen oogsten.

De plaats
De meeste kruiden houden van zon en hebben een hekel aan teveel water. Kies voor je tuinkruiden een standplaats met een goede afwatering en werk de grond flink los. Meng de aarde voor het planten met grondverbeteraar, zo bevat deze voldoende organische stoffen om de groei van je kruiden te verbeteren. 

Onderhoud
Ruim de kruidentuin elk jaar op om te voorkomen dat de sterk groeiende soorten de overhand krijgen. Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kan je in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug. Plant eens in de drie à vier jaar alle kruiden opnieuw aan met jonge plantjes.

Zon en schaduw
Kruiden hebben speciale wensen en ze zullen het beter doen als je hier rekening mee houdt. Tijm, lavendel, bonenkruid en rozemarijn houden van een zonnige, droge plek. Lavas, koriander, smeerwortel, engelwortel, knoflook en tuinkers hebben graag wat meer vocht. Kruiden die meer schaduw op prijs stellen zijn onder andere peterselie, lievevrouwebedstro en over het algemeen de soorten met lichte of goudkleurige vlekken op de bladeren. Onze experts kunnen je in de winkel helpen met het samenstellen van de geschikte kruiden voor jouw tuin.

Kruiden in potten
Ook als je een balkon of terras hebt, kan je een kruidentuintje aanleggen. Zet een paar potten of bakken in een groepje en zorg voor een mooie compositie van verschillende bossige, hoogopgroeiende en hangende kruiden. Kruiden in potten moet je wat vaker water geven, ook de soorten die in de volle grond met een droog milieu genoegen nemen.

Vermeerderen
Houtachtige tuinkruiden, bijvoorbeeld lavendel, kan je vermeerderen door zogenaamde hielstekjes. Scheur jonge zijscheuten van de oudertak af waarbij er een dun plakje van de tak meekomt. Snijd de punt van dit ’hieltje’ af, doop het stekje in stekpoeder en plant het in een bak. Veel tuinkruiden kan je ook in het vroege voorjaar eenvoudig uitgraven en scheuren.

Heb je nog vragen? Spring eens binnen in ons tuincentrum! Onze experts staan je graag bij met advies.
 

 

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!