Moestuinieren zonder tuin

Moestuinieren zonder tuin

Wist je dat.. je om te kunnen moestuinieren eigenlijk zelfs geen tuin nodig hebt? De meeste kruiden en groenten kan je gewoon in bloempotten of -bakken telen. Die kriebelende groene vingers kunnen dus ook op een terras of balkon hun gading vinden!

Hieronder geven we enkele tips om met een mini-moestuintje te kunnen starten:

Potten en bakken

Niet in élk potje past een plantje. Om te moestuinieren gebruik je diepe en grote potten of bakken zodat je plantjes de ruimte hebben om te kunnen groeien, zowel in als boven de grond.

Gebruik bij voorkeur geen terracotta potten. Hoewel deze wel heel mooi zijn, zijn ze voor in de moestuin niet ideaal. In terracotta verdampt water namelijk veel sneller. Wil je toch terracotta gebruiken? Geef dan voldoende water!

Hoe groter het gewas, hoe groter de pot. Groenteplanten met grote vruchten zoals courgette, tomaat, aubergine vragen een grote pot van minimaal 10 of 15 liter. Knolgroenten hebben dan weer een diepe ondergrond nodig. Kruiden of sla kunnen prima in minder diepe potten.

Voorzie potten met gaatjes onderin. Zo kan het overtollige water worden afgevoerd. Zet onder elke pot een onderschaal. Je kan ook via deze weg water geven, zo nemen de plantjes de hoeveelheid water op die ze nodig hebben.

Onze favorieten

  • Spinazie: spinazie heeft veel ruimte nodig. Zet bij voorkeur slechts één plantje in een pot met doorsnede 20cm. Spinazie groeit het best in de schaduw, vermijd direct zonlicht!
  • Tomaten: vragen veel zon en water. Gebruik een ruime pot zodat de plant voldoende ruimte heeft.
  • Wortelen: hebben een diepe pot nodig! Houd de aarde vochtig maar geef niet te veel water.
  • Komkommers: voor het beste resultaat laat je deze verticaal groeien, bijvoorbeeld door een raster of bamboestok te gebruiken. TIP: er bestaan ook snackkomkommers die ideaal zijn voor op je balkon!
  • Radijs: heeft weinig ruimte nodig en vraagt ook weinig onderhoud. Kortom: de ideale groente om met te starten!

Ook nog dit…

Haal het juiste materiaal in huis om je moestuintje een vliegende start te geven! In onze tuincentra vind je alles van speciale potgrond en meststoffen tot bloempotten en -bakken, tuingereedschap en -accessoires. Bovendien vind je in onze tuinplantenafdeling ook al sterke kweekplantjes waardoor je met een voorsprong kan starten!

Heb je nog meer advies nodig? Dan staan onze medewerkers met een glimlach voor je klaar!

Spring eens binnen voor je buiten!

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!