Kriebelbeestjes onder de loep

Kriebelbeestjes onder de loep

Dat insecten méér dan nuttig zijn, is een welgekend gegeven. Ze ruimen lekker op, bestuiven bloemen en/of verspreiden het stuifmeel van de ene plant naar de andere of nog beter, ze leveren een bijdrage aan de bestrijding van andere beestjes die wél schadelijk zijn voor je planten. Kortom, insecten zijn broodnodig om de natuur in evenwicht te houden. Maar dat ze af en toe ook irritatie kunnen opwekken, is echter ook waar. Denk aan wespen, muggen en vliegen bijvoorbeeld. Tijd dan ook om deze kriebelbeestjes eens onder de loep te nemen.

Nuttige insecten
Insecten zijn oh-zo nodig om de natuurlijke balans in je tuin te bewaren. Ze houden hele ecosystemen in stand en helpen je op een natuurlijke manier andere, vervelende insecten te bestrijden in je tuin. Hier onze top 5 van nuttige insecten:
1.    Bijen
Honingbijen, solitaire bijen en hommels zijn ontzettend van tel bij de bestuiving van bloemen en planten. Zonder hen zouden er al heel wat groente – en fruitgewassen verdwenen zijn. 

2.    Vlinders
Deze fladderaars zijn ook ontzettend belangrijk voor de bestuiving van bloemen, maar fungeren daarnaast als een goede indicator voor het welzijn van de natuur. Hoeveel vlinders er op een bepaalde plek opduiken, zegt veel over hoe slecht of goed het met de natuur gaat. 

3.    Lieveheersbeestjes
Buiten dat ze schattig zijn, leveren ze ook echt een bijdrage aan de bestrijding van verschillende soorten luizen, tripsen en mijten. 

4.    Oorwormen
Ze zien er misschien een beetje eng uit, maar ze hebben wel echt hun nut. Zo verorberen ze kleine insecten zoals bladluizen en muiten. Ook eten ze de eitjes van andere insecten op. 

5.    Wespen
Ze hebben niet de beste reputatie, maar geloof het of niet, sommige wespen zijn toch heel erg nuttig. Sluipwespen bijvoorbeeld eten rupsen, luizen, mieren en andere ongewenste insecten. 

Overtuigd en wil je deze toppers naar je tuin lokken? Een paar tips:

 •  Leg een stukje bloemenweide aan: heb je een leeg stukje grond, leg een bloemenweide aan en trek zo hopen bijen en vlinders aan.
 •  Plaats een insectenhotel op een droge plaats in de zon en klaar is kees. In no time heb je gasten op bezoek.
 •  Leg hier en daar een paar platte stenen, stukken hout waar kriebelbeestjes onder kunnen schuilen. Ze zullen je oh zo dankbaar zijn. 
 •  Zorg voor water in de tuin. Het is niet alleen een bron van leven voor veel dieren, maar ook voor micro-organismen en insecten. Er komen onder andere libellen, vogels, kikkers, padden en egels op af. 
 • Sla gerust het gras maaien een keertje over en laat die madeliefjes, klaproosjes en paardenbloemen maar even piepen. Het zijn bommetjes van nectar en stuifveel, een ideale voedingsbron voor veel insecten. 

Wat te doen bij irritatie? 
Naast dat insecten heel nuttig kunnen zijn, kunnen ze soms ook echt irritatie opwekken. Van luizen op je favoriete rozen tot wespen aan tafel en muggen die maar rond je hoofd blijven zoemen. We willen niet van een mug een olifant maken, maar laten we eerlijk zijn, dat ze af en toe best vervelend kunnen zijn staat vast. 

Een paar tips naar natuurlijke bestrijding toe:

 • We hebben heel wat nuttige, levende insecten ter beschikking die je kan inzetten als natuurlijke bestrijder tegen bepaalde insectenplagen zonder de natuur te schaden. Niet alleen goed voor je planten, maar ook de meest natuurlijke en ecologische manier! Denk bv. aan aaltjes tegen buxusmot, coloradokever, emelten, mieren, rupsen, slakken en bladluizen. Neem zeker een kijkje op onze webshop.
 • Eten slakken al je planten op? Plaats een slakkenval, vul met slakkenlokstof of laagje bier. de slakken volgen hun geurzin, vallen in val en verdrinken. De gevangen slakken kan je gewoon op de composthoop uitgieten. 
 • Word je gek van dat gezoem van die muggen? Zet Citroengeranium, Kattenkruid of Citroenmelisse in de buurt van je tuintafel en hup weg zijn die zoemers. Deze planten verspreiden heerlijke geuren, aangenaam voor ons, niet te harden voor muggen. Ook hebben we fijn geurende citronellakaarsen en wierookspiralen in ons assortiment.
 • Plaats horren voor deuren en ramen en zorg voor luchtcirculatie, daar kunnen veel diertjes niet tegen. 
 • Last van wespen of vliegen aan de tuintafel? Plaats een val met 100% natuurlijke lokstof in de buurt van je tafel. Op tafel kan je een Fly Away plaatsen. Dit is een stijlvol vormgegeven apparaatje dat met zijn twee geruisloze, roterende vleugels met het grootste gemak vliegende insecten van je tafel weert. Een musthave voor deze zomer. 
 • Mieren in huis? Heb je last van mieren die via kiertjes je huis in lopen? Plaats een val met mierenlokstof
 • Veel last van fruitvliegen? Plaats een fruitvliegenval in de buurt van je fruitschaal. 
 • En als laatste toevlucht: echt last van een insect en het voelt niet veilig? Haal de vliegenmepper boven. We hebben ook een elektronische variant in ons assortiment.

Maar bovenal…. Don’t stress, geniet van al dat wonderlijk leven in je tuin and BEE happy! 
 

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!