Info over je nieuwe huisdier: cavia

Info over je nieuwe huisdier: cavia

We geven graag een paar handige tips mee over je nieuwste huisdier, de cavia. 

Cavia’s zijn zachtaardige dieren die, mits de nodige aandacht, goed tam kunnen worden.

Cavia’s zijn groepsdieren. Daarom is het belangrijk om minstens 2 soortgenootjes bij elkaar te houden. Je kan 2 zeugjes of een zeugje en een (gecastreerd) beertje gemakkelijk samen zetten. Het beste is om ze vanaf jonge leeftijd samen te zetten, zodat ze samen volwassen worden. Cavia’s zijn actief tijdens de dag. ’s Nachts slapen ze, net als de meeste mensen.

Deze schattigaards zijn herbivoren, wat betekent dat ze graag hooi, caviakorrel (met extra vitamine C), verse kruiden, groenten, fruit (in beperkte mate) eten.

Cavia’s zijn knaagdieren. Hun tanden groeien een leven lang door. Daarom is knaagmateriaal aangewezen, zoals lekkere takken van fruitbomen of wilgenbomen, houten speelgoed of een kartonnen doos. Wij hebben in onze winkels een heel leuk assortiment knaagmateriaal en speelgoedjes. 

Cavia’s kan je binnen of buiten houden. Indien je ze binnen houdt, hebben ze een binnenhok nodig waarin bodembedekking en schuilplaatsen voorzien zijn. Cavia’s verstoppen zich graag dus buizen vinden ze erg leuk.

Wanneer je ze buiten houdt, hebben ze een waterdicht hok nodig dat bestand is tegen stevige wind. Ook moet je erop letten dat ze, bij zonnig weer, een schaduwplek hebben. Net zoals bij een binnenhok voorzie je in het buitenhok bodembedekking, schuilplaatsen en tunnels. Let erop dat je in de winter voldoende nestmateriaal voorziet in de slaapplek, zodat ze lekker warm kunnen slapen.

Belangrijk om weten: cavia’s zijn prooidieren. Daarom mag je ze nooit van bovenaf benaderen. Om ze op te tillen ondersteun je de buik en het achterste.

Als je rekening houdt met deze tips, zal je in no-time dikke vrienden worden met dit kleine knaagdiertje.

Voor meer info wat betreft voeding, verzorging en huisvesting kan je terecht bij onze medewerkers of op de website www.huisdierinfo.be.

Indien je problemen ondervindt in de eerste week na aankoop, gelieve ons te contacteren, onze dierenarts helpt je graag verder. 

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!