5 tips voor een biodiverse tuin vol leven!

5 tips voor een biodiverse tuin vol leven!

Wist je dat maar liefst 9% van Vlaanderen bestaat uit privétuinen, terwijl bossen 11% innemen en natuurgebieden amper 3%? Vlaanderen is één van de meest verstedelijkte regio’s van Europa en dat zet onze natuur enorm onder druk. Tijd dan ook om hierin het verschil maken. Hoe? Door eenvoudigweg te kiezen voor meer biodiversiteit op je balkon of in je tuin. Moeilijk? Nee hoor. Of je nu groene vingers hebt of niet, met een paar kleine tips & tricks verander je jouw balkon of tuin in no time in een groene oase vol leven.

Biodiversiteit,  euh?

Wat houdt biodiversiteit nu juist in? Wel, het gaat kortweg over leven in je tuin of op je balkon. Denk hierbij aan een grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en ecosystemen. Het dient niet alleen de natuur, maar ook ons als mens. Want ook wij, mensen, hebben behoefte aan voedsel, frisse lucht en zuiver water. En daarvoor zijn wij afhankelijk van al het andere leven op aarde. Tijd dus om de natuur een handje toe te steken. We geven je graag alvast wat leuke tips om meteen aan de slag te gaan in eigen tuin, straat of balkon.

1) Ga voor kleur

Niets zo fijn als kleur in je tuin of op je balkon. Kies dit jaar eens extra voor vlinder- en bijenlokkende planten die voldoende nectar voorzien voor onze zoemende en fladderende vrienden. En maak een combinatie van eenjarige en meerjarige planten voor een boeiende mix. Plant minstens 15 verschillende bloeiende planten en geef de natuur een flinke zet.

Paar leuke tips voor een bloeiende tuin:

 • Let’s go wild met een wilde bloementuin in volle grond of in pot. We selecteerden alvast de mooiste bloemenmengsels bestaande uit klaprozen, korenbloemen, zonnebloemen, ridderspoor, kamille etc.
 • Plant bloembollen en geniet het hele jaar door van bloemen. September is dé planttijd bij uitstek voor voorjaarsbloeiende bolgewassen zoals hyacintjes, blauwe druifjes of krokusjes. April/mei kan je starten met het planten van je zomerbollen. Je hebt die periode een uitgebreide keuze aan dahlia’s, lelie’s, gladiolen en knolbegonia’s. Geniet zo van een zomer vol bloemen.
 • Laat bloemetjes toe in je gazon, ze vormen een bron van nectar. Bovendien kan je gazon zo een grote hoeveelheid koolstof in de bodem opslaan en voor meer schone lucht in je omgeving zorgen.
 • Ga voor een prachtige bloemenborder met een mix van vaste planten waaronder akelei, margrieten, monnikskap, vingerhoedskruid, hortensia, lavendel, zonnehoed, kattenkruid en saliesoorten.
 • Denk niet alleen horizontaal, maar durf ook verticaal te gaan. Een leuke klimplant tegen je gevel of een paar hangpotten aan de muur met heerlijke bosaarbeitjes of wilde kruiden erin? Of je balkonbakken of bloempotten vullen met heerlijke eenjarige bloemen zoals geraniums, bacopa, portulaca, surfinia’s of million bells , de opties zijn eindeloos.
 • Wist je dat we ook samenwerken met Zandhoven Natuurlijk? Samen onze mooie gemeente een stuk groener maken, daar doen we het voor!

2) Hang een nestkast en een bijenhotel

Geef vogels, bijtjes en vlinders een thuis in je tuin door een nestkast en insectenhotel op te hangen.

Een paar tips voor het ophangen van een nestkast:

 • Hang je nestkast zo’n 2 à 5 m van de grond.
 • Hang de invliegopening weg van het zuidwesten, de heersende windrichting
 • Houd de aanvliegroute vrij – haal takken en bladeren weg die voor de opening hangen.
 • Kies je voor een halfopen kastje, hang deze dan in je begroeiing, zodat de diertjes goed beschut zitten.

Een paar tips voor het ophangen van een insectenhotel:

 • Hang je insectenhotel op een zonnige plaats
 • Zorg voor bescherming tegen regen en wind
 • Plaats een zomerse vlinder/bijenlokkende plant in de buurt van je hotel. Denk bv aan vlinderstruik, lavendel, vingerhoedskruid, salvia, tijm, rozemarijn, klaprozen, goudsbloem,… Keuze alom dus.

Zorg voor voldoende voederplaatsjes. Hang een leuke vogelvoerhouder in je boom of plaats een decoratieve voederschaal op poot in je bloembak op je balkon. En wist je bv. dat vlinders verzot zijn op bananen? Heb je een overrijpe banaan die je niet meer echt wil opeten? Gooi hem zeker niet weg maar geef hem een plekje in je tuin. We hebben leuke houders in ons assortiment waar je de banaan in kan stoppen en kan ophangen in je tuin. Een verrukkelijk toetje voor de vlinders!

Vergeet ook zeker de eekhoorns, egels en vleermuizen niet. Zo hebben we superleuke voederhuisjes voor eekhoorns, de mooiste wilgenhuisjes voor egels en nestkasten voor vleermuizen in ons assortiment. En ook voor eekhoornvoeder of egelpaté ben je bij ons aan het juiste adres.

3) Leg een (mini) vijver aan

Een vijver is een bron van leven in je tuin of op je balkon. Het trekt vogels aan, die er komen drinken of baden, kikkertjes, libellen, waterjuffers en andere insecten. Daarnaast brengt water rust in je tuin en is het een welkome afkoeling voor die warme zomerdagen. Ook leuk om weten – een vijver hoeft absoluut niet groot te zijn. Met een minivijver creëer je al volop extra leven in je tuin of op je balkon. Wij hebben alvast alles in huis om een prachtige vijver aan te leggen. Ook selecteerden we de leukste zinken teilen, wijnvaten en waterelementen om jouw tuin of balkon om te toveren tot een oase van rust.  Vul je vijver of waterelement met prachtige waterplanten en geniet maar. Spring gerust eens binnen en we helpen je graag op weg!

4) Kies voor een waterdoorlatend pad

Zorg voor een natuurlijke afvloeiing van regenwater door te kiezen voor een waterdoorlatend pad. Zo kan bij overvloedige regenval het water rechtstreeks doorsijpelen naar de bodem wat je bodemleven en je planten ten goede komt. Leg bv. een blotevoetenpad aan in je tuin zodat je heerlijk blootvoets in je tuin kan rondlopen. Denk hierbij aan stapstenen, houtsnippers, stukjes gazon,…. Onder je stapstenen zal het krioelen van het leven: miertjes, duizendpoten, wormpjes,… ze houden je grond gezond.

Heb je een balkon? Plaats een regenton om natuurlijk hemelwater op te vangen en zo je planten water te geven.

Denk ook aan je oprit of voortuin. Een stukje verharding eruit en vervangen voor een bloemenpracht kan al wonderen doen. En waarom geen steen eruit aan de wand van je huis en daar een prachtige klimplant laten groeien? Denk aan Clematis of blauwe regen… Een zomer vol bloemen!

5) Plant bessenplanten en maak een kruidentuin

Niets zo fijn als je eigen fruit en groenten kweken. En je hebt er absoluut niet veel plaats voor nodig. Zo kan het in volle grond, maar ook perfect in pot of plantenbak. Bovendien trek je een hoop leven aan van bijtjes tot vlinders en vogels.

En geef toe, niets zo fijn als snoepen uit eigen tuin toch? Er is zo veel keuze: aardbeitjes, frambozen of een appel of perenboompje,…. Geniet ook van de weelderigheid van een tomatenplant, pompoen of courgette. Een lust voor het oog en de maag.

Op smaak brengen doen we met onze eigen gekweekte kruiden: marjolein, oregano, tijm, rozemarijn… Een waar genot in tuin of op je balkon qua geur- en kleurenpracht. De bijen en vlinders zullen het unaniem eens met je zijn! 

WAT GA JIJ DOEN?

We zijn reuze benieuwd waar jij mee aan de slag gaat in jouw tuin of op je balkon. Deel zeker een foto van jouw groen project via de hashtag #samenrijmenants en wie weet verrassen we je met een leuk cadeautje!

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!