Basistips voor de verzorging van een bonsai

Basistips voor de verzorging van een bonsai

Bonsai is een Japans woord en betekent ‘boom in schaal’. Het is dus niet één bepaalde boomsoort, maar het staat voor de speciale techniek waarmee een gewone boom klein gehouden wordt. Deze eeuwenoude kunstvorm is van oorsprong Japans, maar wordt inmiddels wereldwijd beoefend.


Water geven en bemesten
Enerzijds is een bonsai natuurlijk een ‘gewone’ plant die net zoals andere tuinplanten en kamerplanten de courante verzorging nodig heeft. Bonsais houden van veel licht en een constante temperatuur. Omdat bonsais vaak in kleine schalen staan, is het belangrijk geregeld water te geven. Hoe vaak is echter afhankelijk van de standplaats, soort boom, grootte van de plant en het seizoen. Je kan dus best geen vast waterschema volgen, maar werken op observatie.  Kijk goed naar je plant en geef de bonsai extra water zodra de grond licht begint uit te drogen. 
Bij een buitenbonsai is het heel belangrijk in het groeiseizoen (lente, zomer) extra te bemesten. Bij een binnenbonsai mag je dit jaarrond doen. Een goede bemesting is immers cruciaal voor de gezondheid van je bonsai. 


Snoeien en verpotten
Daarnaast moet je bonsais geregeld snoeien. We spreken van vormsnoei als je grote takken gaat snoeien om de vorm van je bonsai te bepalen. Dit doe je in het begin van de lente. Zo heeft de plant nog tijd om nieuwe knoppen te ontwikkelen. 


Daarnaast moet je doorheen het jaar ook onderhoudssnoei toepassen. Dit zijn eerder kleine aanpassingen aangezien de vorm van de boom al bepaald is. Hoe vaak je moet snoeien, is afhankelijk van het seizoen en de groei van je boom. Voor het snoeien gebruik je liefst aangepast en kwalitatief gereedschap. 
Ook belangrijk is de keuze voor een juiste pot. Een bonsai komt het best tot zijn recht in en goed passende schaal. Kijk goed naar de vorm en grootte van de boom en kies voor een leuke, passende kleur. 


Bonsais worden in kleine potten geplant wat ervoor zorgt dat je ze geregeld moet verpotten. Dit is opnieuw afhankelijk van de soort boom en de leeftijd van de plant. Bij snelgroeiende, jonge planten zal dit meestal elke twee jaar moeten gebeuren. Check je boom in het begin van de lente: verwijder de boom voorzichtig uit de pot en kijk naar de wortels. Als deze ‘ronddraaien’ rondom het wortelsysteem moet je de plant verpotten. Indien de wortels allemaal nog goed in grond staan, kan je nog een jaartje wachten.


Vraag onze medewerkers gerust alles wat je nog wil weten over de verzorging van je plant. Ze helpen je graag verder. 
 

Bezoek de webshop

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!