12 december is Internationale Dag van de Kerstster

12 december is Internationale Dag van de Kerstster

Ze zijn een klassieker onder kamerplanten en vooral geliefd omwille van hun intense kleur: Poinsettia's, ook wel kerststerren genoemd. Omwille van z'n veelzijdigheid in vorm, kleur en grootte is de kerstster bovendien ook nog eens bijzonder geschikt als cadeau of om te verwerken in arrangementen en decoratie. Maar waar komt deze mooie winterbloeier vandaan? 

Oorsprong

De kerstster groeit in het wild in de hooglanden van Midden-Amerika, tot wel 5 meter hoog! Sinds de 16de eeuw wordt deze plant in Mexico al geassocieerd met Kerstmis. Hier staan ze bekend als 'Flores de Noche Buena', wat zoveel betekent als 'Bloemen van de Heilige Nacht'. 

Pas in 1804 duikt de plant voor het eerst op in Europa wanneer hij door natuurwetenschapper Alexander von Humboldt wordt meegenomen en in Berlijn gecatalogiseerd als de 'Euphorbia Pulcherrima'. De soortaanduiding 'Pulcherrima' betekent 'de schoonste' in het Nederlands.

In 1828 brengt de eerste Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Roberts Poinsett, een kerstster voor het eerst mee naar de VS. De kerstster wordt dan officieel naar hem vernoemd en 'Poinsettia' gedoopt. Joel overleed op 12 december 1851. Om zijn dood te herdenken, wordt op 12 december de Internationale dag van de Kerstster gevierd!

Mooi cadeau

Van de kerstster bestaan er wel 150 verschillende types en daar komen elk jaar nieuwe types bij. Ze verschillen in kleur, grootte, bladvorm en groeigewoonten. 

De populairste kleuren die je bij ons kan vinden zijn natuurlijk de gekende roodtinten, maar ook roze, zalm, abrikoos, crème, wit, oranje, kaneel en citroengeel. Er bestaan ook tweekleurige variëteiten met marmer- of vlekkenpatroon. 

Omwille van de vele kleuren en de typische kerstsfeer waarmee deze planten geassocieerd worden, zijn ze het perfecte geschenk. Je vindt ze in pot, als kamerplant, maar bijvoorbeeld ook als blikvanger in boeketten, arrangementen en decoratie. 

Verzorging

De poinsettia wordt ook wel eens - onterecht - diva genoemd maar mits de juiste verzorging kan je net heel lang van deze prachtige plant genieten! 

  • Wees spaarzaam met water, zodra de bovenste laag potgrond droog aanvoelt kan je een slokje water geven.
  • Zet je plant op een lichte, tochtvrije plek in huis. 
  • De poinsettia houdt van kamertemperaturen tussen 15° en 22°C.
  • Pak je kerstster warm in voor de rit naar huis!

In onze tuincentra vind je de allermooiste kerststerren. Haal er snel eentje in huis!

Tags:
Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!