Helleborus: een winterparel

Helleborus: een winterparel

De Helleborus is een echte winterplant. De prachtige roze of witte bloemen komen tevoorschijn wanneer alle andere planten in hun winterslaap gaan. Hij bloeit helemaal open in de winter en in de vroege lente. Zelfs in de sneeuw kan hij vanaf januari floreren.

De Helleborus mag dan wel fragiel lijken, hij is best een flinke plant die tegen een stootje kan. In volle vorst pompt hij het vocht uit z’n bloemen tijdelijk naar de bladeren en wortels zodat ze niet bevriezen.

Planten en verzorgen

Je kan een Helleborus best planten in humusrijke grond die wat kalk bevat. Je doet dat best tussen de herfst en de lente, wanneer het niet vriest. De grond moet doorlatend zijn, want deze plantjes houden niet van natte voeten. Daarnaast verkiezen ze ook een schaduwrijk plekje – ze groeien oorspronkelijk in het bos – maar kunnen ze wel genieten van een zacht winterzonnetje. Eens je ze een plekje gegeven hebt houden ze er niet van om nog verplaatst te worden.

  • Graaf een put van ongeveer 30 centimeter diep en werk de bodem goed los. Zet de plant voorzichtig in de kuil zonder de wortels te beschadigen. Vul weer op met een mengsel van potgrond en zand. Geef daarna regelmatig water zodat de grond licht vochtig blijft.

De bloemen van de Helleborus verkleuren naar lichtgroen wanneer ze uitbloeien. Dan krijgen ze zaadjes die ze op de grond laten vallen, waardoor je de volgende winter plots nieuwe planten krijgt. Als je dat niet wenst, kan je de verwelkte bloemen met zaaddoosjes best verwijderen.

Helleborussoorten

De Helleborus (soms ook nieskruid genoemd) heeft vele varianten. Meer info over de verschillende soorten vind je hier. Opgelet: niet alle planten in deze plantengids zijn verkrijgbaar in ons tuincentrum.

We hebben een breed assortiment aan Helleborussoorten in onze tuinafdeling. Spring eens binnen en laat je adviseren door onze medewerkers!

 

 

Bezoek de webshop

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!