Hoe kan ik mijn teak tuinmeubelen onderhouden?

Hoe kan ik mijn teak tuinmeubelen onderhouden?

Teakhout staat bekend om z’n duurzame karakter. Teak is namelijk rijk aan natuurlijke oliën die de weerstand tegen weersinvloeden versterken. Het hout vraagt hierdoor weinig onderhoud, maar het kan geen kwaad om je teakmeubelen regelmatig te behandelen.

Onbehandeld zal het hout verkleuren van goudbruin naar zilvergrijs. Deze verkleuring heeft geen invloed op de levensduur van je meubelen, wel zijn deze dan vatbaarder voor groene en/of zwarte aanslag. Door ze te behandelen blijven ze langer mooi. Idealiter behandel je je tuinmeubelen vlak na de winter (maart-april).

Groene aanslag

Last van een groene schijn op je tuinmeubelen? Daar kunnen we iets aan doen! Groene aanslag zijn mossen en algen die zich vormen wanneer het hout langdurig wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden. Door het teak eerst schoon te maken en daarna te behandelen met een beschermlaag zal het beter bestand zijn tegen verdere schimmel- en algengroei.

Zwarte aanslag

Vaak wordt gedacht dat zwarte vlekjes op het hout betekent dat ‘het weer erin zit’, maar niets is minder waar. Deze zwarte aanslag is schimmel die zich voedt met de natuurlijke teakolie die in het hout aanwezig is. Je kan deze zwarte aanslag eenvoudig verwijderen door het hout schoon te maken en daarna te behandelen met een beschermend product.

 1. Teak Cleaner
  Dit product zorgt voor een complete reiniging van je tuinset. Daarnaast herstel je hiermee ook de oorspronkelijke lichtbruine kleur. Alvorens je de Teak Cleaner gaat gebruiken, maak je de meubelen goed vochtig. Maak het hout schoon met een spons of zachte doek en laat het enkele minuten intrekken. Nadien borstel je het teakhout in de richting van de groeven schoon met een schuurspons. Spoel goed na met water en laat het hout goed drogen.
   
 2. Teak Protector
  Teak Protector beschermt teakhout tegen veroudering en vergrijzing. Met deze beschermlaag behoudt het z’n goudbruine kleur en is het hout extra beschermd tegen de zon. De olie die dit product bevat heeft een langere levensduur dan de teakolie die van nature in het hout aanwezig is. Vooraleer je dit product kan gebruiken dien je het hout eerst te reinigen met een Teak Cleaner.

  TIP: liever de grijze kleur behouden? Gebruik dan de Vintage Teak Protector.
   
 3. Teak Shield
  Je kan je tuinmeubelen ook ultiem beschermen tegen vuil, water en vlekken met een Teak Shield. Dit product is een kleurloos impregneermiddel dat de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt. Echter zorgt het voor een ademende schimmelremmende werking. Vooraleer je dit product kan gebruiken dien je het hout eerst te reinigen met een Teak Cleaner.

Je vindt deze producten in onze tuinmeubelafdeling.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om één van onze medewerkers aan te spreken!

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!