Onze 10 tips voor een beter klimaat

Onze 10 tips voor een beter klimaat

Er is steeds meer om te doen: het klimaat. Het is duidelijk dat de natuur al heel wat onomkeerbare schade heeft geleden. Toch zijn er talloze (kleine) dingen die wij kunnen doen om de natuur een handje te helpen en de impact op het milieu zo beetje bij beetje te verkleinen. De Europese lidstaten keurden recent het verbod op 'single use plastics' goed, waardoor het gebruik van onder meer plastic borden, bestek, wattenstaafjes en rietjes tegen 2021 verboden zal worden. We moeten dus hoe dan ook onze manier van leven aanpassen.

Hier vind je onze 10 tips:

 1. Drink kraantjeswater
  Kraantjeswater komt bij ieder gezin uit de kraan en hoeft dus niet apart verpakt te worden in flessen. In België alleen al drinken we jaarlijks 124 liter flessenwater per persoon. Dat wil zeggen dat er elk jaar 1,18 miljard PET-flessen op de vuilnisbelt belanden. Bovendien kost kraantjeswater een fractie van wat flessenwater kost. 

  Sinds kort hebben we de kleurrijke herbruikbare flessen van Dopper in ons assortiment! Daarnaast vind je bij ons ook Sodastream en Aarke, zodat je je kraantjeswater zelf bubbels kan geven! 
 2. Vervang gloeilampen door LED-lampen
  LED-lampen hebben een veel hogere energie-efficiëntie omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van een gloeidraad. Je vindt tegenwoordig ook heel wat LED-lampen die lijken op gloeilampen. 

  Je vindt een heel scala aan LED-verlichting in onze interieurafdeling. Bovendien hebben we ook veel mogelijkheden voor buiten: van tuinlantaarns tot sfeerverlichting die je aan de parasol kan bevestigen. 
 3. Bespaar op water
  Water is schaars. Dat hebben onze plantjes wel gevoeld vorige zomer. Elke druppel telt, en daarom is het belangrijk om niet alleen in de zomer water te besparen. Planten water geven verbruikt enorm veel water. Bijvoorbeeld een slim watersysteem als het Micro-Drip-System van Gardena kan je waterverbruik al tot 70% beperken.

  Wil je het Micro-Drip-System eens aan het werk zien? Het staat opgesteld in onze serres in Massenhoven.
 4. Help de natuur een handje
  Het gaat niet goed met de natuur. Onze tuinen zijn te 'clean', ons klimaat te extreem. Daardoor is er weinig biodiversiteit, wat dan weer een direct resultaat geeft op onze gewassen en planten. We kunnen nuttige insecten als bijen opnieuw een zetje geven door een stukje van onze tuin te laten verwilderen, bijen- en vlinderlokkende plantjes te planten of door een insectenhotel te plaatsen. 

  Je vindt bij ons al een insectenhotel voor € 9,99.


   
 5. Gebruik natuurlijke schoonmaakproducten
  Bamboe is niet alleen een snel groeiende plantensoort, het is ook nog eens heel sterk materiaal. En daarom dus ook de perfecte basis voor heel wat producten, zoals microvezeldoekjes, dweilen en sponsdoeken. Reinigingsmiddelen met bamboe-extract hebben een antibacteriële werking. Kortom, poetsmiddelen op natuurlijke basis werken even goed maar zijn vriendelijker voor het milieu! 

  We bieden een heel assortiment aan schoonmaakmiddelen aan die bamboe(-extract) bevatten.
 6. Plaats een regenton
  Planten, zowel kamerplanten als tuinplanten worden blij van regenwater! Hiermee zal ook je waterfactuur veel beperkter blijven. Win-win dus.
 7. Gebruik ecologische bestrijdingsmiddelen
  Sinds enkele jaren is het gebruik van pesticiden met glyfosaat verboden in ons land. Er zijn enkele heel goede alternatieven op de markt. 

  Je vindt bijvoorbeeld de ecologische onkruidverdelger Ultima van Ecostyle in ons assortiment. Ook insectenplagen hoef je niet met chemische middelen te bestrijden. Via onze webshop kan je aaltjes kopen die onder andere buxusmot en schadelijke bodeminsecten in de moestuin kunnen doen verdwijnen.
 8. Leg een moestuintje aan en word zelfvoorzienend
  Hier moeten we geen tekeningetje bij maken. Door minder geïmporteerde groenten uit de supermarkt te kopen en je eigen groenten en kruiden te telen, verklein je je ecologische voetafdruk. Bovendien is moestuinieren een leuke hobby waar je (letterlijk!) veel energie uit haalt. Je vindt alles voor je moestuin in onze tuinafdeling!


   
 9. Gebruik geen wegwerpservies voor je tuinfeestjes
  Gebruik liever de mooie kleurrijke herbruikbare borden en bekers, bijvoorbeeld van LivWise. Ze zijn gemaakt van bamboevezels en bijgevolg enorm sterk! 


   
 10. Zet planten in de tuin die tegen de droogte kunnen
  Als we iets geleerd hebben uit de zomerperiode van vorig jaar, is het dat onze tuinen heel erg te lijden hebben onder de droogte. Toch zijn er enkele plantensoorten die beter tegen een stootje kunnen dan andere, en die dus langer zonder water kunnen overleven. Let wel: dit wil niet zeggen dat ze nooit water nodig hebben!

  Je kan bij ons heel wat mooie planten vinden, zoals gipskruid en kattenkruid. 

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!