Lisianthus: delicaat en toch robuust

Lisianthus: delicaat en toch robuust

De lisiantus is de bloem die in december ons interieur verfraait, hij heeft zijn wortels in het Wilde Westen en is via Japan helemaal naar Europa gekomen. Ondanks haar delicate verschijning is de bloem zeer robuust.

De herkomst van de lisianthus

De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar ze groeit in rivierbeddingen in de woestijn en op de prairie. In de staten Texas, Nebraska, Nevada en Colorado noemen ze deze plant dan ook de prairiegentiaan. In de jaren '30 van de vorige eeuw kruisten Japanse kwekers de prairiegentiaan. Daarmee legden ze de basis voor al die variëteiten die we nu kennen. De lisianthus wordt ook wel aangeduid met zijn officiële wetenschappelijke naam, de Eustoma.

De vormen en kleuren van de lisianthus

Deze bloem komt het meest voor in het wit en paars, maar er is een enorme keus aan kleuren: de lisianthus is er behalve in het wit en paars ook in crème, blauw, roze, lila en zalmkleurig. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes in meerdere kleuren. De lisianthus kent verder vele gedaanten: enkel-en dubbelbloemig, groot en klein, bloemrijk en soms ook met gefranjerde bloemblaadjes.  Behalve dat ze zo kleurrijk zijn, doen lisianthus bloemblaadjes ook heel zacht en delicaat aan.

Verzorgingstips voor de lisianthus

Geniet langer van jouw lisianthus met de volgende tips:

 • Neem een schone vaas en vul deze met leidingwater bij kamertemperatuur.
 • Voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe voor een langer vaasleven. Vooral bij de lisianthus heeft dit een zeer positief effect op het vaasleven.
 • Knip of snijd de stengels op 3 tot 5 cm schuin af met een schoon en scherp mes of met een snoeischaar.
 • Let erop dat er geen bladeren in het water hangen.
 • Zet de lisianthus nooit op de tocht, in de volle zon of dichtbij de centrale verwarming.
 • Vul de vaas regelmatig bij met leidingwater. De bloemen van de lisianthus hebben veel water nodig doordat hun bloemblaadjes zo dun zijn, zodat die veel vocht verdampen.
 • Zet lisianthus niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af, waardoor de bloemen sneller verouderen.

Boeketrecept: als ruig stilleven in roze, rood en paars

Zo heb je de Lisianthus nog nooit gezien… Vooral rond de feestdagen aan het eind van het jaar zal de lisianthus de aandacht trekken, met een kleurrijke mix van felle tinten rood en roze.

Je hebt hiervoor nodig:

 • Lisianthus
 • Ilex (hulst)
 • Amarine
 • Limonium (statice of lamsoor)

De symboliek van de lisianthus

De lisianthus mag dan zacht en lieflijk aandoen, ze heeft wel een krachtige symboliek. Deze bloem staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. Daarmee is het de perfecte kandidaat voor een boeket waar je een ander - of jezelf - blij mee kunt maken!

Bron: mooiwatbloemendoen.nl
Bestel nu jouw Kadobon

Bestel nu jouw Rijmenants Kadobon online!