Balkonplant van het Jaar 2018: Lavendel

Balkonplant van het Jaar 2018: Lavendel

Bloemenrijkdom in paars en grijsgroen

Niets doet zo denken aan Provence en een zondoorstoofde zomer als lavendel (Lavandula). De plant kent vele verschijningsvormen, biedt kleuren van bijna wit en lila tot diep paars, vergt weinig onderhoud en verspreidt een heerlijke geur. Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan. Voor alle lavendel geldt dat de bloemen recht omhoog groeien, zodat ze weinig plaats innemen en toch voor veel kleur en geur zorgen. 

Lavendel kent diverse soorten en cultivars met veelal grijsachtig tot groen, geurend blad met daarop blauwe of lila bloemaren met lipvormige bloemetjes. De meest voorkomende is L. angustifolia 'Hidcote' met smal, grijs blad en violetblauwe bloemen. Het is een lange doorbloeier, tot eind september aan toe. L. angustifolia 'Munstead' bloeit kort maar hevig in de zomer met lilablauwe bloemen. Beiden zijn goed winterhard. Daarnaast zijn er veel cultivars van L. stoechas. Die is iets minder winterhard, maar heeft grappige, grote violette schutbladeren en worden om die reden ook 'de lavendel met de strik' genoemd. 

Lavendel trivia 

  • Le Lavandou in het zuiden van Frankrijk was vroeger de Romeinse 'wasplaats' Lavandula. 
  • Ook de oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd. 
  • Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn kalmerende eigenschappen. 
  • Van de uitgebloeide bloemetjes kunnen geurzakjes worden gemaakt. 

Herkomst 

Lavendel hoort bij de muntfamilie en groeit vooral in landen rond de Middellandse Zee, al gedijt de plant ook prima in de koelere streken van Midden- en Noord-Europa. 

Verzorgingstips voor de consument 

  • Lavendel staat graag licht en zonnig en heeft warmte nodig voor een rijke bloei.
  • De kluit mag lichtvochtig zijn, maar zorg wel dat overtollig water weg kan lopen.  
  • In potten en bakken helpt elke twee weken wat plantenvoeding geven de plant gezond, compact en rijk bloeiend te houden. 
  • Desgewenst terugsnoeien in februari of maart, er moet minimaal 15 cm overblijven. 

 

Bron: groenvanbijons.be
Tags:
Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!