Waarom een grondanalyse belangrijk is

Waarom een grondanalyse belangrijk is

De staat van de bodem in jouw tuin is van cruciaal belang voor het mooi en goed groeien van planten, groenten of gazon. Een gezonde bodem zorgt voor een gezonde, groene tuin. Maar de ideale waarden van de bodem verschillen naargelang welke begroeiing erop staat.

De ideale zuurtegraad voor je gazon

Bij een onaangepaste zuurtegraad van de bodem zijn de plantenwortels niet in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen en krijg je een verminderde grasgroei. Op de open plekken die daardoor in het gazon kunnen ontstaan, kunnen mos en onkruiden makkelijk de kop opsteken. Beter voorkomen dan genezen dus!

Bodems verzuren van nature. Eén van de oorzaken daarvan is de zure regen. Wanneer de bodem te zuur is, hebben de graswortels moeite om voedingsstoffen op te nemen. Zeker op zandgronden is dit een probleem omdat ze van nature sneller verzuren.

De ideale zuurgraad (pH) voor uw gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Een te lage pH van de bodem belemmert immers de microbiële activiteit van de bodem. Bovendien worden de voedingselementen in de bodem moeizamer vrijgegeven aan de graswortels.

Breng de zuurgraad van de bodem daarom op peil met DCM Groen-Kalk®:

 • deze gekorrelde kalkmeststof is speciaal ontwikkeld voor gebruik op gazons en in siertuinen.
 • door een hoog gehalte aan magnesium (bevat 15 % MgO) zorgt DCM Groen-Kalk® voor een frisgroene kleur van jouw gazon.
 • gebruiksgemak is verzekerd door de makkelijke strooibaarheid, zowel met de hand als met een meststofstrooier.
 • een jaarlijkse onderhoudsdosis van 1 - 1,5 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m² tussen september en mei volstaat voor een seizoen lang gazonplezier.
 • DCM Groen-Kalk® lost snel op en is volkomen veilig voor jouw gazon.

De bodem van je moestuin

Kalk is een ideaal middel om de zuurtegraad in jouw moestuin snel weer op peil te brengen. Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei. Een bleke bladkleur en een slechte groei wijzen vaak op een verkeerde zuurtegraad en leiden tot een kleinere opbrengst van jouw moestuin. Verschillende gewassen in jouw moestuin hebben ook een andere zuurtegraad nodig:

 • Bladgewassen: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei …. veel kalk: 1-1,5 kg/10 m²
 • Vruchtgewassen: tomaten, komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²
 • Knolgewassen: wortels, radijs, knolselder, ajuin, sjalot, aardappelen,… weinig kalk: 0,5-1 kg/10 m²
  ! Aardappelen verdragen geen; kalk veroorzaakt bij aardappelen een ruwe schil.
 • Peulgewassen: erwten, bonen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²
 • Koolgewassen: witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool,… veel kalk: 1,5 – 2 kg/10 m²
 • Aardbeien en kleinfruit: frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen,… normale hoeveelheid kalk: 0,5 - 1 kg/10 m²
 • Kruiden: kervel, bieslook, tijm, basilicum, lavendel,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m²

Waarden in je siertuin

De bodem in jouw tuin zal van nature verzuren, onder andere door zure regen. Is de zuurtegraad of pH van jouw bodem te laag of met andere woorden, is de bodem in jouw tuin te zuur, dan zullen heel wat planten in jouw tuin niet meer in staat zijn om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Hoe kan je dit euvel verhelpen?

In tegenstelling tot rhododendrons, azalea’s, heide, blauwe hortensia’s enz. die van een zure bodem houden, zijn er ook heel wat planten die de voorkeur geven aan een zwakzure, neutrale of zelfs kalkrijke bodem. Buxus, lavendel en taxus zijn bijvoorbeeld enkele populaire kalkminnende planten.

Is de bodem in jouw tuin te zuur, dan zullen deze planten de nodige voedingselementen niet optimaal kunnen opnemen, wat allerlei gebreksverschijnselen kan veroorzaken, zoals vertraagde groei, bladvergeling enz.

Een te zure bodem kan je minder zuur maken door hem te bekalken. Aangezien de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse bekalking met DCM Groen-Kalk® geen overbodige luxe. Jouw kalkminnende planten zullen je er in ieder geval dankbaar voor zijn, want op die manier verhoog je de pH van de grond en maak je de bodem dus minder zuur.

 

DCM Groen-Kalk vind je in onze winkel te Massenhoven of Wuustwezel.

Bron: dcm-info.be
Tags:
Bestel nu jouw Kadobon

Bestel nu jouw Rijmenants Kadobon online!