Hoe te beginnen met jouw moestuinbak?

Hoe te beginnen met jouw moestuinbak?

1. Plan jouw m² tuin
Belangrijk is om vooraf te bedenken wat je wilt verbouwen en voor hoeveel personen. Wil je bijvoorbeeld elke dag verse sla, of maar één keer per week. Wil je in de moestuinbak ook (eetbare) bloemen en kruiden telen? Kortom, hoeveel bakken heb je nodig om te telen wat je wilt.

2. Kies een ideale plek
Een van de vele voordelen van de vierkante meter moestuin is dat je maar weinig ruimte nodig hebt. Hierdoor kan je de moestuin dicht bij je huis of keuken plaatsen. Belangrijk bij de keuze van de ligging is het aantal uren zonlicht; minstens zes tot acht uur zon per dag is aan te raden. Zorg er dus voor dat er geen bomen of struiken dicht in de buurt staan. Tot slot mag de moestuinbak niet staan op een plaats waar na regen het water blijft staan. Dit is niet goed voor het hout en verandert de omgeving van de moestuinbak vaak in een modderpoel.

3. Maak de moestuinbak
Moestuinbakken zijn tegenwoordig in verschillende formaten beschikbaar; van de klassieke 1 m x 1 m, de iets grotere 1,20 m x 1,20 m, of ook tal van moestuintafels en getrapte modellen. Wij hebben tal van modellen in voorraad. Met een schroevendraaier en/of boormachine en een hamer is de moestuinbak in geen tijd in elkaar gezet en kan je met de volgende fase starten.

4. Het vullen van jouw moestuinbak
De hoeveelheid benodigde potgrond is afhankelijk van de grootte en diepte van de moestuinbak. 
Ons advies:
- 1 m x 1 m, 20 cm hoog: onderste laag potgrond voor de moestuin (2 x 40 liter), bovenste laag kokos potgrond voor groenten en kruiden (4 x 40l)
- 1,20 m x 1,20 m, 40 cm hoog: onderste laag potgrond voor de moestuin (8 x 40 liter), bovenste laag kokos potgrond voor groenten en kruiden (4 x 40l)

De speciale kokosschilfers zijn ideaal voor het planten van groenten en kruiden, maar het is ook een ideale stekpotgrond om in te zaaien of te stekken. De grote voordelen zijn de luchtige structuur, ideale drainage en de vezels geven tot wel 100 dagen voeding af.

5. Zaaien in een moestuinbak
Normaal gesproken wordt in een moestuin in rijen gezaaid; bij de vierkante meter tuin zaai je in vierkanten. Binnen deze vierkanten zaai je de afstand die je normaal in rijen zaait. Deze info kan je altijd terugvinden op de zakjes van de zaden. Voor de zaaidiepte kan je als vuistregel aanhouden dat de zaadjes twee keer zo diep moeten liggen als hun grootte. Belangrijk is wel om de grond vochtig te houden anders drogen de zaadjes uit en kiemen ze niet.

6. Planten in een moestuinbak
Bij het planten houd je best dezelfde afstand aan als bij het zaaien. Door alles door elkaar te telen en een vak nooit twee keer na elkaar met hetzelfde te beplanten, pas je zonder enige moeite wisselteelt toe. Waardoor de grond minder snel uitgeput raakt. Hierdoor zullen eventuele schadelijke ziekten en insecten zich niet of minder snel nestelen.

7. Planten verzorgen
Omdat de bak vrij compact is, kan je alle planten gemakkelijk verzorgen vanaf de rand. Hierdoor hoef je nooit op de plantaarde te staan en blijft de grond mooi rul en los. Voldoende water geven in droge periodes blijft essentieel. Let wel dat je niet teveel water geeft, kokosvezel heeft immers de eigenschap om vocht lang vast te kunnen houden. De eerste weken zit er voldoende voeding in de bodem, na een aantal weken kan je best bijmesten met een organische meststof.

8. Planten beschermen
Moestuinbakken vragen relatief weinig extra verzorging. Toch kunnen hier ziekten en plagen wel eens toeslaan. Met name slakken zijn verzot op sla- en koolsoorten. Ook al moestuinier je met moestuinbakken op hoogte, slakken trotseren alles. Ze op een natuurlijke en veilige manier bestrijden, kan je doen met nuttige insecten.

 

Bron: ecostyle
Tags:
Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!