Alles over het aanleggen en onderhouden van een prachtige vijver

Alles over het aanleggen en onderhouden van een prachtige vijver

Water in de tuin voegt toch nét dat vleugje extra toe, niet? Of het nu gaat om een kleine vijverbak of een uitgestrekte wateroase, het aanleggen en onderhouden ervan vereist zorgvuldige planning en aandacht.

In deze blog schieten we te hulp met stapsgewijze tips voor het aanleggen en schoonhouden van een vijverbak.

Stap1: kies de ideale locatie voor je vijver

Selecteer een geschikte plek in je tuin die voldoende zonlicht krijgt maar ook de juiste balans biedt tussen zon en schaduw. Vermijd bomen die veel bladeren laten vallen om het onderhoud te vereenvoudigen.

Stap 2: bepaal het formaat van je vijverbak

Denk goed na over de grootte van je vijverbak. Overweeg hoe het past bij de grootte van je tuin en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.

Stap 3: graaf en prepareer de kuil

Graaf een kuil volgens het gewenste formaat en zorg voor een stevige en waterpas bodem. Bedek de bodem met zand om beschadiging van de vijverfolie te voorkomen.

Stap 4: installeer de vijverfolie

Plaats de vijverfolie zorgvuldig in de kuil en strijk deze glad om luchtbellen te voorkomen. Zorg ervoor dat de folie ruim genoeg is om de randen van de kuil goed te bedekken.

Stap 5: vul de vijverbak met water

Vul de vijverbak met water en laat de folie zich aanpassen aan de vorm van de kuil. Zorg ervoor dat de folie niet verschuift en vul indien nodig bij.

Maar hoe houd je die vijverbak schoon en gezond?

  • Regelmatig onderhoud: verwijder bladeren en ander organisch materiaal uit de vijver om de waterkwaliteit te behouden. Wist je dat we bij Rijmenants een gratis staal van jouw vijverwater testen? Zo kunnen wij zeker het juiste advies geven.
  • Gebruik een pomp en filter: installeer een pomp en filter om het water te circuleren en te reinigen. Zorg ervoor dat je regelmatig de filter schoonmaakt om verstopping te voorkomen.
  • Voeg waterplanten toe: waterplanten zoals waterlelies helpen bij het zuiveren van het water en bieden een natuurlijke habitat voor vissen en andere waterdieren.
  • Houd het evenwicht: zorg voor een gezond evenwicht tussen planten, dieren en micro-organismen om een heldere en gezonde vijverbak te behouden.

Door deze stappen te volgen, kun je genieten van een prachtige en gezonde vijver in je eigen tuin. Spring zeker eens binnen voor je aan de aanleg van je nieuwe vijver begint. Onze collega’s helpen je graag verder.  

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!