De mooiste nazomerbloeiers

De mooiste nazomerbloeiers

De zomer loopt op zijn eind, al genoten we laatst nog van een paar heerlijke zomerse dagen met ongekende temperaturen voor de maand september. De dagen worden duidelijk korter en de tuin dut een beetje in. In ons tuincentrum in Massenhoven en Wuustwezel vind je gelukkig heel veel planten die nog lang bloeien. Zowel voor in potten op je balkon of terras als voor in de volle grond. Veel ervan bieden ook nog eens voedsel aan nuttige insecten, zoals bijen en vlinders. En je fleurt er zelf natuurlijk ook enorm van op! Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers.

Najaar: de perfecte tijd om te planten

Als je komt tuinshoppen voor nazomerbloeiers, kijk in ons tuincentrum dan ook meteen even bij ons ruime assortiment voorjaarsbollen en siergrassen. De herfst is dé tijd voor het planten van narcissen, tulpen, hyacinten, krokussen en nog veel meer vrolijke vroegbloeiers. Siergrassen combineren prachtig met laatbloeiers, met hun wuivende stengels en pluimen en aren. Zelfs als ze uitgebloeid en verdord zijn bieden ze in de winter nog een mooi plaatje in de tuin of op het terras.

Plant voorjaarsbollen in de herfst

9 prachtige laatbloeiers

 1. Er zijn heel veel soorten salvia’s die heel lang in allerlei verschillende kleuren bloeien, zoals blauw of paars, maar ook tweekleurig, zoals de populaire rood-witte ‘Hot Lips’. Sommige blijven klein en doen het ook prima in een pot, andere kunnen echt flinke struiken worden. Ze houden van een beschutte, zonnige plek. Bij een strenge winter hebben ze bescherming nodig tegen de vorst.

 2. Zonnekruid (Helenium) heeft net als zonnehoed margrietachtige bloemen in een vlammend kleurenpalet van geel, oranje en rood, maar is herkenbaar aan het omhoog stekende bolvormige hart en de naar achter of beneden hangende  bloemblaadjes. Ook een prima insectenlokker en een liefhebber van zon.

 3. Hemelsleutel (Sedum) is een sterke, vaste vetplant die van zon houdt en goed tegen droogte kan. Hij krijgt dieprode of lichtroze bloemschermen, zoals de bekende Sedum spectabile ‘Matrone’ of ‘Herbstfreude’. Ook Sedum kan prima in pot en bijen en vlinders drommen vaak samen op de mooie bloemen.

Sedum (Hemelsleutel)

 1. De Japanse anemoon krijgt lange, redelijk stevige stelen met elegante witte of roze bloemen en bloeit eindeloos lang, in zon of halfschaduw.

 2. Koninginnekruid of leverkruid (Eupatorium) is een hoge, vaste plant die tot ver in oktober witte, roze of wijnrode bloemschermen heeft waar ook vlinders en bijen blij mee zijn. De plant doet het goed in zon of lichte schaduw en houdt van vochtige grond. Een aanrader voor achter in de border, want hij kan wel bijna twee meter hoog worden.

 3. Chrysanten zijn er in allerlei soorten en maten, waaronder speciale potchrysanten die in heel veel verschillende kleuren bloeien en prachtig staan op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur. Chrysanten zijn ook dankbare, sterke snijbloemen die in een vaas lang meegaan. 

 4. Herfstasters zijn er in allerlei soorten en maten: hoog of laag, met witte, roze of lila bloemen. De meeste houden van zon, sommige ervan verdragen ook wat schaduw.

Herfstasters

 1. Zonnehoed (Rudbeckia) krijgt opvallende knalgele of oranje bloemen met een donker hart waar je direct van opvrolijkt. Deze vaste plant is ook zeer in trek bij bijen en vlinders en de bloemen doen het ook goed in een vaas. Zoals de naam al aangeeft wil de plant graag een zonnige plek.

 2. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) werd vroeger ingedeeld bij de Rudbeckia’s en lijkt daar dan ook enorm op. Maar de Echinacea purpurea springt eruit met zijn hoogte van meer dan een meter en de donkerroze bloemen met het donkere, oranjebruine hart. Lichte schaduw en droogte deren de rode zonnehoed niet en vlinders en bijen zijn er dol op.

Extra nazomertuintips

 • Combineer de nazomerbloeiers met siergrassen. Deze hebben in het najaar vaak mooie pluimen die wuiven in de wind en zorgen ook in de winter voor een mooi plaatje of silhouet. Snoei ze daarom pas in het voorjaar terug.

 • Plant vanaf eind september voorjaarsbollen in de volle grond en/of potten om er in het prille voorjaar en soms zelfs al in de winter van te kunnen genieten.  

 • Geef je nieuwe aanwinsten regelmatig water als het droog en warm weer is. Zeker wanneer je ze in potten hebt geplant. 

Geniet van de zomer die op zijn eind loopt en bereid je tuin stiekem alvast voor op het najaar. Tot snel in ons tuincentrum in Massenhoven en Wuustwezel. 

Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!