Het is een heerlijke maand, zeker in de moestuin, want alles groeit als kool. Het kan al flink warm worden en dan is water geven het devies. Wat kunnen we nu nog meer doen voor een rijke, smakelijke en gezonde oogst?
- Bemest de moestuin met organische meststoffen. Vooral tomaten, paprika’s, pepers en aubergines hebben regelmatig voeding nodig
- Maak een wigwam van bamboe- of tonkinstokken om sperziebonen, pronkbonen, sugarsnaps en komkommers tegenaan te laten groeien
- Blijf de tomatenplanten dieven en opbinden
- Zaai boerenkool, bospeen, broccoli, courgette, doperwten, knolvenkel, boerenkool, Chinese kool, pastinaak, pluksla, pompoen, rucola, sperziebonen, witlof en snijbiet
- Zaai eenjarigen met eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, goudsbloemen en Afrikaantjes. Ook de paarse bloemetjes van bieslook zijn lekker én decoratief in een salade
- Bladgroenten, zoals andijvie, boerenkool, selderij en sla, kunnen deze maand zowel gezaaid als geplant worden
- Poot bloemkool, kikkererwten, mais en prei en vóór half juni de plantjes van rode en witte kool en spruitkool
- Oogst aardappelen, aardbeien, tuinbonen, peultjes, kapucijners, kruisbessen, sla, lenteuitjes, rode bietjes, rode en witte bessen en jonge wortels
- Snoei vaste kruiden die aan het begin van de zomer uitgebloeid zijn, zoals rozemarijn, salie en tijm, in vorm; dan lopen ze weer snel uit en kunt u er straks weer volop van oogsten
- Bescherm de bessenstruiken tegen vogels met een net dat u over een stevige stellage spant en aan de voet goed ingraaft, om te voorkomen dat vogels erin verstrikt raken
- Houd slakken, bladluizen en vraatzuchtige kevers in de gaten
- Vergeet de kas niet regelmatig te luchten
- Schoffel de grond regelmatig los en laat het losgeschoffelde onkruid tussen de planten verdrogen, dan vormen ze meteen een natuurlijke mulchlaag